Oletko jo kuullut näppärästä risukeittimestä? Tämä polttoaineeton vaihtoehto trangialle sopii oivallisesti mukaan retkeilijän reppuun, sillä se ei vie juuri lainkaan tilaa ja käyttää polttoaineenaan luonnosta löytyviä risuja.
Risukeitin on vaeltajan keittiö
Risukeittimien käyttö on yleistynyt viime vuosina vauhdilla. Kyseessä on avotulta hyödyntävä retkikeitin, joka toimii nimensä mukaisesti palavilla risuilla. Toisin kuin esimerkiksi trangian kanssa, käyttäjän ei tarvitse huolehtia polttoaineen loppumisesta.
Risukeittimet valmistetaan usein kokoontaitettaviksi, jolloin ne sopivat lähes reppuun kuin reppuun. Alumiininen risukeitin on erittäin helppo koota ja se kiehauttaa esimerkiksi veden keskimäärin noin 10–15 minuutissa.
Tämä sivusto kokoaa parhaimmat vaeltajan tarvikkeet. Kun löydät hyvän risukeittimen, on mahtava elämys kun löytyy omasta takaa jo paras makuupussi, tai paras talvimakuupussi. Otsalampusta tinkimättä!
Risukeitin toimii avotulella, joten on hyvä huomioida, että sitä ei voi käyttää metsäpalovaroituksen aikana. Tästä on tosin myös tulkintaeroja, joten ajankohtaiset linjaukset kannattaa tarkistaa.
Risukeittimen toimintatavat
Risukeitin on kaikessa yksinkertaisuudessaan alumiininen laatikko tai pönttö, jonne ladotaan risuja tai muuta sytykkeeksi sopivaa kuivaa ainesta. Risut sytytetään, jolloin tuloksena on ruoanlaittoon soveltuva retkikeitin.
Risukeittimet ovat keskenään hyvin samanlaisia, mutta myös niissä on tarjolla hintaluokaltaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia malleja. Yksinkertaisimmat mallit ovat yleensä myös kokoontaitettavia, siinä missä osa kalliimmista malleista ei ole.
Risukeitin nokeaa yleensä jonkin verran, sillä kyseessä on avotulella toimiva keitin. Tämä on hyvä huomioida keittoastioita valitessa. Myös tässä on mallikohtaisia eroja ja jotkut mallit palavat ainakin väitetysti puhtaammin.
Ei enää painavaa trangiaa, vaan kevyttä alumiinia tai terästä
Risukeittimen suurimmat edut verrattuna trangiaan ovat sen keveys sekä polttoaineettomuus – uusiutuvat risut ovat ekologinen valinta. Lisäksi kun mukana ei tarvitse kantaa polttoainesäiliötä, sopii risukeitin pieneenkin reppuun.
Toisaalta risukeittimen käyttö vaatii trangiaa enemmän vaivannäköä. Aina risunuotio ei syty heti, eikä luonnossa ole aina saatavilla kuivaa materiaalia. Lisäksi risukeittimen paikka on valittava tarkoin, jotteivat palavat risut leviä ympäristöön.
Paras risukeitin
Se mikä on paras risukeitin, riippuu käyttäjästä ja hänen tarpeistaan. Kannattaa kiinnittää huomiota paitsi hintaan, myös kokoon ja käytettävyyteen. Esimerkiksi jotkut keittimet lupaavat savuttavansa keskimääräistä vähemmän.
Kannattaa huomioida, että tarjolla on myös hyvin eri kokoisia keittimiä. Isoimmat mallit voivat painaa yli kilon siinä missä pienimmät yksilöt painavat vain noin 200 grammaa. Seurueen koko kannattaakin huomioida valinnassa.
Netistä löytyy myös hyvin kokemuksia erilaisista keittimistä. Arvostelut osoittavat, että hyvän keittimen voi saada sangen edullisestikin, vaikka premium-malleissa saattaakin olla tiettyjä halvemmista malleista puuttuvia ominaisuuksia.
Näin käytät risukeitintä oikein
1. Kerää itsellesi puita tai muita sytykkeitä
Risukeitin vaatii nimensä mukaisesti toimiakseen risuja tai muuta sytykettä, esimerkiksi käpyjä. Varmista että keräämäsi risut ovat kuivia. Tämä kannattaa huomioida etenkin sateisten jaksojen jälkeen ja talvella.
2. Valitse ja mieti alusta tarkkaan, varsinkin kuivalla kelillä
Aseta risukeitin tasaiselle alustalle, jossa ei ole lähellä helposti syttyvää materiaalia kuten kuivaa heinää tai kasveja. Esimerkiksi kallio on hyvä paikka risukeittimelle. Varmista että risukeitin ei pääse kaatumaan.
3. Avaa risukeitin, täytä se sytykkeillä ja sytytä
Aseta keräämäsi risut keittimen sisään ja sytytä tulitikuilla tai sytyttimellä. Jos mahdollista, aseta kattila keittimen päälle jo ennen sytytystä. Jo hyvin syttynyt risukeitin palaa myös kosteammalla aineksella.
4. Ruokasi tai juomasi on valmista, anna risukeittimen jäähtyä
Risukeitin kuumenee käytössä joten sen jäähtymistä on odotettava etenkin lämpimillä keleillä. Anna keittimen jäähtyä rauhassa ja katsele vaikka kaunista luontoa, jotta voit ottaa sen mukaan turvallisesti.
5. Siivoa jälkesi, ja poista tuhkat tai hiilet pesästä
Minkä jaksaa kantaa paikalle, sen jaksaa kantaa myös pois. Varmista että tuhka tai hiilet ovat sammuneet ja ravistele ne huomaamattomaan paikkaan tai hautaa maahan. Kaada varmuuden vuoksi päälle vettä.
Risukeittimen hyödyt ovat pienessä koossa ja kevyessä materiaalissa
Kevyt ja pienikokoinen risukeitin ei vie juuri tilaa, joten se sopii myös päiväretkeilijälle tai vaikkapa lapsen reppuun. Tyypilliset alumiiniset mallit painavat vain muutamia satoja grammoja.
Uusiutuvalla puuaineksella toimiva keitin on myös ekologinen valinta, sillä se ei hyödynnä fossiilisia polttoaineita tai uusiutumattomia luonnonvaroja. Lisäksi kaiken syntyvän jätteen voi palauttaa luontoon, koska öljykanisteria ei tarvita.