Paras otsalamppu

Otsavalosta on tullut yleisesti käytetty apuväline kaikenlaisten ihmisten keskuudessa. Perinteiseen taskulamppuun verrattuna otsavalo vapauttaa kädet ja valoteho on merkittävä. Etenkin taajamien ulkopuolella otsavalo osoittaa tarpeellisuutensa, kun katuvalaistusta ei ole.

Mitä otsalamput ovat?

Ensimmäiset päähän kiinnitettävät otsavalot on alunperin kehitetty kaivosmiesten tarpeisiin, josta ne tulivat myös armeijan käytöön yösuunnistusta silmällä pitäen. Näin karttaa ja kompassia pystyi lukemaan pimeässä helpommin.

1950 -luvulla otsavalot levisivät armeijan keskuudesta harrastajasuunnistajienkin käyttöön. Tämän myötä myös suunnistuskisojen järjestäminen yöaikaan tuli mahdolliseksi ja vuonna 1955 kisattiin ensimmäiset yösuunnistuksen SM-kisat Hyvinkäällä.

Noista ajoista otsavalojen kehitys on ollut voimakasta ja valotehot otsavaloissa ovat kehittyneet huimin askelin. Nykyisten otsavalojen valotehot valaisevat jopa satoja metrejä ympäristöä ja valon tehoa pystyy säätämään tarpeen mukaan.

Otsalampun hyödyt perinteiseen taskulamppuun verrattuna

Perinteistä taskulamppua pitää aina pitää toisella kädellä, joka voi rajoittaa pimeässä toimintaa. Etenkin silloin, jos tarvitaan molempia käsiä, osoittautuu perinteinen taskulamppu pimeässä toimimiseen hankalaksi.

Olipa kyseessä sitten auton korjaus, kartan lukeminen tai tavaroiden kantaminen pimeässä, on otsavalo näissä näppärämpi kuin perinteinen taskulamppu. Otsavalo näyttää valoa siihen suuntaan, mihin katsekin suuntautuu.

Kävellessä harvoin ihminen kulkee käsi tasaisesti liikkumattomana, jolloin taskulampun valokeila heiluu puolelta toiselle ja tämä voi haitata näkyvyyttä. Otsavalo tuo tasaisen valon kulkijan eteen, jolloin näkyvyys on parempi.

Otsalamput ovat vaeltajan ja työmiehen välttämättömyys

Otsavaloa tarvitaan monenlaisissa työtehtävissä, joissa on tarpeellista nähdä kunnolla ja saada kädet samalla vapaaksi. Erilaisissa huoltotehtävissä, joissa yleisvalaistus ei riitä valaisemaan joka paikkaan, otsavalon merkitys korostuu.

Suomen olosuhteissa yöttömien öiden osuus on suhteellisen lyhyt aika ja otsavalojen turvin vaeltajat näkevät paremmin maastossa. Vaikka varsinainen vaellus tehtäisiinkin valoisaan aikaan, on otsavalosta hyötyä viimeistään leirissä.

Vaeltaessa hämärä yllättää helposti ja nopeasti etenkin metsäisillä reiteillä. Otsavalon turvin voidaan vaeltaa hieman pidempää ja leiristä vessatarpeilleen pääsee helpommin otsavalon avulla kuin perinteistä taskulamppua käyttämällä. Mikäpä sen mukavampaa, kun köllötellä parhaassa makuupussissa ja nousta sieltä hyvän otsalampun voimin tarpeille!

Millaisiin ominaisuuksiin sinun tulee kiinnittää huomiota otsalamppua valitessa?

Suomen vaihtelevat olosuhteet haastavat myös otsavalot. Markkinoilta löytyy monenlaisia ja eritehoisia otsavaloja joista valita. Omia tarpeitaan vastaavan otsavalon löytäminen voikin olla työlästä, mutta siihen kannattaa hieman käyttää aikaa.

Olennaista otsavaloa valitessa on se, millaisissa olosuhteissa valoa käytetään. Jos tarkoitus on harrastaa yösuunnistusta tai pitkiä vaelluksia, on tärkeää, että otsavalo on vesitiivis ja sen akunkesto on pitkä.

Akkukapasiteetti ja akun kesto

Otsavalojen akkukapasiteetti vaikuttaa olennaisesti myös otsavalon painoon. Edullisimmissa malleissa käytetään tavallisia sormiparistoja, mutta näiden kesto on myös suhteellisen heikko. Paristoja ei voi myöskään ladata, vaan ne tulee aina vaihtaa uusiin.

Kalliimmissa versioissa taas on ladattavat akut, joiden kestävyys voi vaihdella merkittävästi. Ladattavissa otsavaloissa kannattaa kiinnittää huomiota akun kokoon, joka ilmoitetaan yleensä milliamppeeritunteina. Mitä isompi luku on, sitä pidempikestoinen akkukin on.

Paino

Siinä missä pieniakkuinen otsavalo on kevyt, vain noin 100 grammaa, on sen akkujen kestävyys kuitenkin vain muutamia tunteja. Keveydesta joudutaan väistämättä jonkin verran tinkimään, jos halutaan otsavalon kestävän pidempään.

Painavimmissa malleissa painoa voi olla useita satoja grammoja ja sitä on tasattu pään yli menevän remmin tai pannan avulla, jolloin otsavalon paino ei saa valoa putoamaan silmille.

Valotehokkuus ja lumenit

Otsavalojen valotehokkuus ilmoitetaan lumeneina ja myös tässä pätee sääntö: mitä isompi luku, sitä parempi teho. Valotehot vaihtelevat paljon, aina kymmenien lumenien tehoista jopa useiden tuhansien lumenien tehoihin.

Paristokäyttöisten otsavalojen valoteho on joitakin kymmeniä lumeneita, kun taas ladattavista otsavaloista voi löytää jopa yli 5500 lumenin tehokkuuksia. Tyypillisesti nykyisissä kohtuuhintaisissa ja ladattavissa otsavaloissa on 1000 – 2000 lumenin valoteho.

Vedenkesto ja toimivuus eri säissä

Painon, valotehokkuuden ja akkujen keston lisäksi on tarpeellista tutkia myös otsavalojen veden- ja iskunkestävyyttä. Veden- ja iskunkestävyys ilmoitetaan IPX -luokituksella ja mitä korkeampi se on, sitä paremmin se kestää kosteutta.

Yleisimmät ladattavat otsavalot ovat vähintään IP67 -luokkaisia, joka tarkoittaa otsavalon olevan täysin pölytiivis ja kestävän puoli tuntia metrin syvässä vedessä. Paristokäyttöiset otsavalot harvoin ovat veden- tai pölynkestäviä.

Hyvät ja monipuoliset ominaisuudet yhdessä kaiken muun kanssa ratkaisevat

Otsavalojen kehitys on ollut valtaisaa viimeisten parin vuoden aikana ja samalla niiden hintakin on tullut merkittävästi alaspäin. Jokaisen tarpeisiin löytyy varmasti omalle kukkarolle sopiva tuote.

Paristokäyttöinen valo sopii hyvin tilanteisiin, joissa liikutaan vain satunnaisesti pimeällä ulkona ja silloinkin lyhyitä aikoja kerrallaan. Näihin otsavaloihin kannattaa hankkia ladattavat sormiparistot, jolloin uusia paristoja ei tarvitse olla jatkuvasti ostamassa.

Ladattavissa otsavaloissa on nykyään kaikkein laajin valikoima niin ominaisuuksiltaan kuin hinnoiltaankin. Näissä akku on pitkäikäinen ja kalliimmissa malleissa se voi olla myös vaihdettavissa, jos vanhassa akussa ilmenee vikaa.

Otsalampuissa on isojakin koko- ja painoeroja

Kevyimmät otsavalot painavat vain noin sata grammaa, mutta näiden valoteho on heikko ja käyttöaika myös suhteellisen lyhyt. Lisäksi monista muista ominaisuuksista voi joutua myös tinkimään.

Toisaalta taas isoilla valotehoilla ja pitkäkestoisilla akuilla varustetut ladattavat otsavalot voivat painaa useita satoja grammoja. Siksi näihin on kehitetty erilaisia pantoja ja remmejä, joilla otsavalon paino jakautuu tasaisemmin pään alueelle.

Powerbankista lisää virtaa otsalamppuun

Ladattavien otsavalojen ehdoton etu on niiden ladattavuus USB -portin kautta. Usein otsavaloon sopii sama latauspää kuin älykelloon, jolloin monia latureita ei tarvita ja sama seinään tuleva laturinpistoke sopii kaikille laitteille.

USB -latauksesta on hyötyä myös vaeltaessa, kun kaikki markkinoilla olevat powerbankit toimivat USB -varavirtalähteenä. Samalla powerbankilla voi ladata niin otsavaloa kuin puhelintakin ja powerbankin valinnassa kannattaakin panostaa sen kokoon.

Tärkein on se, mihin käyttöön otsalamppu tulee

Sopivaa otsavaloa valitessa on tärkeintä kuitenkin aina sen käyttötarkoitus ja ympäristö. Jos valoa tarvitaan satunnaisesti kaupunkiolosuhteissa koiran kanssa lenkillä, voi tähän tarkoitukseen hyvin riittää paristokäyttöinen otsavalo.

Sen sijaan jos lähdetään vaeltamaan, vaaditaan otsavalolta jo vähän enemmän ominaisuuksia. Tässäkin kuitenkin on aiheellista pohtia tarvitaanko pitkäkestoista akkua ja järeää valotehoa, vai voisiko otsavaloa tarvittaessa ladata powerbankilla.

Jos taas otsavaloa tarvitaan työssä tai haastavissa maastoissa, joissa pimeälläkin on nähtävä kunnolla, voi sopiva otsavalo löytyä valikoimman raskaammasta päästä. Useiden tuhansien lumenien valoteho tuo päivän pimeimpäänkin metsään.