Yksi onnistuneen retkeilyn ykkösasioista on tarkoitukseen soveltuva makuupussi, joka takaa makoisat unet. Jos pussi on väärän kokoinen tai joko liian kuuma tai kylmä, ei lepo onnistu.
Makuupussin valinta kannattaa tehdä huolella
Ei ole samantekevää, minkälaisessa makuupussissa lepohetkensä viettää. Makuupussi tulee valita sekä käyttäjän ja tarkoituksen että käyttöajankohdan ja -ympäristön mukaan. Makuupussit ovatkin jaettavissa kesä-, talvi- ja kolmen vuodenajan makuupusseihin.
Kun valitset pussin oikein, et joudu hikoilemaan talvimakuupussissa kesähelteillä tai vastaavasti hytisemään kesäpussissa pakkasilla. Tarpeesta riippuen käyttöön saattaa riittää myös pelkkä kolmen vuodenajan pussi.
Makuupussit eri vuodenaikoihin eroavat toisistaan
Monikäyttöinen kolmen vuodenajan makuupussi
Nimensä mukaisesti kolmen vuodenajan makuupussilla on pusseista pisin käyttöaika. Siinä on miellyttävä nukkua keväästä syksyyn saakka, kunnes talvipakkasten aikaan ulkona nukkuessa on syytä siirtyä lämpimämpään vaihtoehtoon.
Kolmen vuodenajan makuupussi voi olla materiaaliltaan untuvaa tai keinokuitua. Koska sopivaa neljän vuodenajan pussia on miltei mahdoton löytää, ympärivuotisen retkeilijän kannattaa valita kolmen vuodenajan pussi ja sen lisäksi erikseen talvimakuupussi.
Miellyttävä kesämakuupussi
Kesämakuupussit eivät pidä lämpöä, kun pakkanen laskee alle kymmeneen asteeseen, sillä se on suunniteltu ensisijaisesti kesäkeleille. Kevyt kesämakuupussi on mainio myös vaikkapa yökylään lähtiessä lakanoiden sijaan tai vaikkapa festareille.
Kesämakuupussin voi valita joko niin sanottuna muumiomuotoiltuna pussina tai peittomaisena pussina. Se, kumman valitsee, riippuu omista mieltymyksistä. Kovimmilla helteillä muumiomallinen pussi saattaa olla liian kuuma.
Lämmin talvimakuupussi
Lämmönpitävyys on luonnollisesti talvimakuupussissa tärkein ominaisuus. Makuupussin tulisi olla myös kyllin kevyt, sillä todennäköisesti kannat sitä mukanasi retkeillessä, kun vaihdat paikkaa. Onneksi nykyvalikoimista on mahdollista löytää näiden ominaisuuksien yhdistelmä.
Makuupussimateriaaleista keinokuituiset kestävät hyvin kosteutta ja kuivuvat nopeasti, kun taas untuva eristää paremmin. Joudut siis tekemään materiaalivalinnan harkiten tarkkaan sitä, millaisissa olosuhteissa ensisijaisesti pussia käytät.
Selvitä comfort, limit ja extreme lämpötila-arvot löytääksesi parhaan makuupussin
Comfortilla koko yö mukavasti
Makuupussin tuotetiedoista löytyvällä comfort-arvolla kerrotaan, mikä on lämpötila, jossa pussissa voi nukkua koko yön mukavasti palelematta ja tuntematta kylmyyttä. Oletuksena on, että nukkuja pysyy selällään paikoillaan koko yön.
Limitillä hiukan kääntyillen
Tällä arvolla puolestaan ilmaistaan lämpötila, jossa retkeilijä voi nukkua makuupussissa vielä verraten mukavasti. Tällöin nukkuja kääntyilee yön aikana jonkin verran, mutta olo on kuitenkin kohtalaisen mukava.
Extremellä sinnitellen
Kyseisellä extreme-arvolla ilmoitetaan lämpötila, jossa pussi vielä suojaa jollain tavalla hypotermialta. Tässä lämpötilassa mukavasta nukkumisesta on kuitenkin enää turha haaveilla, vaikka oma kylmänsietokyky hyvä olisikin.
Mikä on EN 13537 standardi?
Comfort-, limit- ja extreme-lämpötilat perustuvat EN 13537 -standardiin: makuupussin käyttäjän oletetaan olevan 25-vuotias, 160 cm ja 60 kg painava nainen tai 173 cm ja 73 kg painava mies.
Makuupussin paino ja koko vaikuttavat käyttömukavuuteen
Itselleen parasta makuupussia valitessa kannattaa ottaa huomioon myös pussin paino ja koko. Sopivan kokoinen pussi lämmittää käyttäjänsä, mutta ei hiosta. Pussin tiedoissa ilmoitetaan, minkä pituiselle ihmiselle pussi on optimaalinen.
Suurenkin pussin saa pakattua yleensä melko pieneen tilaan. Pussin paino puolestaan saattaa vaikuttaa rinkan käyttömukavuuteen varsinkin pidemmillä vaelluksilla. Toisaalta kevyempää pussia ei kannata valita, mikäli pussilta tarvitsee lämmittävyyttä.
Kun tiedät eroista, voit alkaa etsiä omaan käyttötarkoitukseesi sopivaa makuupussia
Monet pohtivat, kumpi on parempi vaihtoehto, kuitu- vai untuvamakuupussi. Molemmissa on omat hyvät puolensa. Kuitupussi ei eristä aivan yhtä hyvin kuin untuvapussi, mutta toisaalta kastuessaan kuitu menettää untuvaa vähemmän eristyskykyään.
Kuitupussit ovat hinnaltaan edullisempia kuin untuvapussit, mikä johtuu pussien materiaalien ja valmistustapojen eroista. Oikein hoidettuna untuvapussi säilyy hyvänä vuosia, mutta toisaalta myös kuitumakuupussit ovat nykyään varsin laadukkaita.
Makuupussin valinnassa painaakin enemmän se, millainen lämpötila on paikassa, jossa on tarkoitus yöpyä, ja millaiset muut olosuhteet: Mikä vuodenaika on? Ollaanko ulkona vai sisällä? Tuuleeko, onko kosteaa?
Muista, että jokainen kokee kylmyyttä eri tavalla
Ihmiset ovat hyvin erilaisia kylmän- ja lämmönsietokyvyltään, joten vaikka makuupussien tietoihin onkin hyvä perehtyä, paras asiantuntija pussin valinnassa olet sinä itse ja oma kokemuksesi.
Jos tiedät olevasi varsinainen vilukissa, valitse suosiolla vähän lämpimämpi pussi myös kesäkeleille. Mikäli taas hikoilet helposti, sinulle saattaa hyvinkin riittää hieman ohuempi pussi miellyttäviin yöuniin.
Älä pihistele makuupussia ostaessasi
Laadukas makuupussi on sijoitus, joka maksaa retkeilijälle hintansa takaisin jo parin retken aikana käyttömukavuudellaan. Halpa pussi osoittautuu todennäköisesti liian kylmäksi, väärän malliseksi tai materiaaliltaan epämukavaksi.
Kun makuupussia käyttää ja huoltaa ohjeiden mukaan, se on myös erittäin pitkäikäinen sijoitus, jolla on tarvittaessa myös erinomainen jälleenmyyntiarvo. Hyvään pussiin panostaminen siis kannattaa aina.
Miten pysyä lämpimänä kylminä öinä?
Makuupussin lämmittävyyttä voi tehostaa helpoilla pienillä kikoilla, mikäli pakkanen laskee huippulukemiin. Vaatteita kannattaa olla kylmälläkin vain melko maltillisesti, esimerkiksi laadukas kerrasto ja lämpimät sukat ovat hyvä valinta.
Ohut ja mukava pipo pitää pään lämpimänä. Tärkein sääntö on, että makuupussiin ei koskaan kannata mennä hiukankaan kosteissa vaatteissa, märistä puhumattakaan. Myös lämpöpusseista löytyy tarvittaessa lisälämpöä.
Mikäli nukkuja tietää liikehtivänsä paljon, esimerkiksi miellyttävät hanskat saattavat olla hyvä lisävalinta. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että kun makuupussi on laadukas, sen sisälle ei tarvitse sulloutua paksussa vaatekerrassa.
Vinkkejä saada makuupussissa nukkumisesta entistä mukavampaa
Nykyään makuupussit ovat niin miellyttäviä, että niissä nukkuu hyvin. Hyvällä leiripaikalla teet yöstäsi vielä mukavamman. Jos yövyt teltassa, sijoita se mahdollisimman korkealle. Syvänteissä on kylmempää sekä kesällä että talvella.
Ympäri vuoden makuupussin viereen kannattaa myös varata termospullossa jotakin lämmintä juotavaa maun mukaan: kuumaa mehua, teetä, kaakaota, kahvia… Se lämmittää tarpeen mukaan tai virkistää ihanasti aamulla.
Makuualusta on myös tärkeä
Makuupussin lisäksi yksi tärkeimmistä retkeilyvarusteista yöpymistä ajatellen on hyvä makuualusta. Sen avulla saat eristettyä itsesi kylmästä maasta. Samalla makuualusta tuo nukkumiseen tietysti myös mukavuutta ja pehmeyttä.
Aikaisemmin makuualustoina käytettiin yksinomaan vaahtomuovialustoja. Nykyään puhallettavat alustat ovat syrjäyttämässä ne paremmalla lämmöneristyskyvyllään ja käyttömukavuudellaan. Tarkoituksenmukainen makuualusta toimii mainiosti päiväaikaan myös istuinalustana ja kulkee helposti mukana.
Makuupussin huolto ja puhdistus
Kun noudatat makuupussin huolto- ja pesuohjeita, saat sen säilymään vuosia lähes uuden veroisena. Jos makuupussi likaantuu, sen eristyskyky vähenee, joten pussia kannattaa pestä aina tarpeen vaatiessa.
Noudata pesuohjeita. Jos pesukoneesi on liian pieni makuupussille, pesetä se muualla. Muista sulkea pussin vetoketju ennen kuin peset sen. Noudata pesuohjeita äläkä käytä valkaisu- tai huuhteluaineita.
Makuupussia pestessä kannattaa aina käyttää 30 asteen lämpötilaa ja välttää linkousta. Erityisen tärkeää on muistaa kuivattaa pussi huolellisesti joko kuivausrummussa tai ilmavasti kuivumaan leviteltynä ja välillä pussia pöyhien.
Kun olet tehnyt valintasi makuupussista, ei muuta kuin nauttimaan
Mikäli makuupussi ja muut varusteet ovat kunnossa, retkeily on upea harrastus. Se antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään, ladata akkuja ja nauttia ainutlaatuisista luontokokemuksista. Nykyään rentoutuminen kiireettömässä ympäristössä on arvokkaampaa kuin koskaan.
Valitse retkiseurasi ja retkikohteesi oman makusi mukaan. Voit suunnata lähelle tai kauas, yksin tai perheen ja ystävien kanssa. Tärkeintä on, että nautit joka hetkestä sataprosenttisesti.