Paras talvimakuupussi

Talvimakuupussi on ehdoton varuste, mikäli retkeilysesonki ulottuu myös syksyyn ja talveen. Makuupusseja on nykyään tarjolla monenlaiseen käyttöön. Kerromme nyt vinkit parhaan talvimakuupussin valintaan, oheisvarusteita unohtamatta. Metsäsuhteesi syventyy!

Talvimakuupussit

Talvimakuupussiksi kutsutaan makuupussia, joka sopii käytettäväksi erityisesti talvella. Nimestään huolimatta monet talvimakuupussit sopivat ympärivuotiseen käyttöön. Kyseessä on siis monipuolinen makuupussi, joka mahdollistaa myös tunnelmalliset talviyöt teltassa.

Talvimakuupussien ominaisuuksissa on paljon eroja, painavammat ja suuremmat vievät aina enemmän tilaa. Massa korostuu pidemmillä reissuilla, kun kannettavaa on muutenkin. Yleensä kannattaa valita mieluummin hieman liian lämmin kuin viileä pussi.

Makuupussia valitessa on myös hyvä miettiä, haluaako hankkia vain yhden makuupussin vai onko valmis ostamaan useamman mallin erilaisiin sääolosuhteisiin. Monet untuvaiset makuupussit sopivat niin viileisiin kesäöihin kuin paukkupakkaseen.

Muista nämä asiat talvimakuupussia hankkiessasi

1. Lämmöneristys on kaiken A ja O

Erityisesti talvella makuupussin kyky sitoa lämpöä on pussin tärkein ominaisuus. Mieti tarvitsetko pussia myös taivasalla tai laavulla. Voimakas tuuli lisää pakkasen purevuutta taivasalla merkittävästi.

2. Kuiva, hyvin eristetty makuupussi on paras

Älä koskaan anna makuupussin kastua retkellä, sillä erityisesti untuvapussi kuivuu hitaasti. Säilytä pussia suojapussissa tai suojaa pussi muuten sateelta. Anna pussin kuivua mahdollisuuksien mukaan.

3. Tarkista EN 13537 -standardi

EN 13537 -standardi kertoo, missä lämpötilassa makuupussissa on mukava nukkua. Tasoja on kolme: comfort, limit ja extreme. Näistä comfort kertoo nimensä mukaisesti lämpötilan, jossa yöpyminen on vielä nautinnollista useimmille.

4. Makuupussin lisäksi tärkeää on hyvä makuualusta

Makuualusta on yhtä tärkeä kuin makuupussikin, sillä nukkuja tarvitsee suojaa myös maasta hohkaavalta kylmyydeltä. Makuualustoja on valmistettu eri materiaaleista, mikä vaikuttaa esimerkiksi niiden kokoon ja painoon. Jos sinulla on huono makuualusta, ei sinulla ole parasta makuupussia!

5. Kun kaikki on valmista, ei muuta kuin testaamaan

Untuvatäyte vai kuitutäyte?

Lämpimimmät makuupussit ovat aina untuvatäytteisiä, mutta vähemmän paleleva pärjää usein mainosti myös kuituvalmisteisella makuupussilla. Kuitutäytteen etuna on että se sopii myös vegaaneille. Lisäksi kastunut kuitu kuivuu nopeammin kuin kastunut untuva.

Untuvapussi on yleensä kuitumakuupussia huomattavasti kalliimpi vaihtoehto. Makuupussi on kuitenkin kestävä hankinta, joka palvelee pitkään. Untuvapussin etuna on myös se, että sen saa pakattua pienempään tilaan kuin kuitumakuupussin.

Talvimakuupussin koko ratkaisee paljon

Jotta makuupussi lämmittäisi käyttäjäänsä tehokkaasti, ei se saa olla liian väljä. Toisaalta liian pienessä pussissa on ikävä nukkua. Makuupussia testatessa kannattaa myös huomioida, että pussin sisään mahtuu sujuvasti paksumpikin vaatekerrasto.

Makuupussin pakkauksessa ilmoitetaan, kuinka pitkä ihminen pussiin mahtuu. Naisille on olemassa myös omia makuupusseja, jotka sopivat erityisesti naisten vartalolle. Itselle sopivin pussi löytyy kuitenkin kokeilemalla.

Kun haluat hyvän talvimakuupussin, laatu ja hinta ratkaisee

Yleensä pussin paino ja hinta kulkevat käsi kädessä, sillä painavampi pussi sisältää enemmän täytettä. Untuvapussi on yleensä aina kalliimpi paitsi materiaalin, myös valmistuksessa vaadittavan käsityön vuoksi.

Suurin osa talvimakuupusseista on untuvatäytteisiä, sillä ne ovat talvikäytössä huomattavasti monipuolisempia. Paukkupakkasille kannattaa aina hankkia untuvapussi. Mikäli et palele herkästi, voi etenkin suojasäällä harkita myös kuitutäytteistä pussia.

Jos päätyy untuvapussiin, kannattaa yleensä välttää kaikkein halvimpia vaihtoehtoja. Untuva on aito luonnonmateriaali, joten laadukkaammat mallit ovat yleensä myös eettisiä, toisin kuin osa halvimmista malleista.

Makuualustat ovat kriittisessä roolissa

Makuualustan tärkein tehtävä on eristää lämpöä kylmästä maasta sekä parantaa nukkumismukavuutta. Pelkästään makuupussi ei tähän riitä. Makuualustaa voi käyttää myös istuma-alustana. Alustoissa käytetään kahta eri materiaalia, solumuovia ja ilmatäytteistä alustaa.

Solumuovi on kevyt, kestävä ja eristävä ja solumuovialustaa voi käyttää mainiosti ympäri vuoden. Toisaalta solumuovialusta vie paljon tilaa. Ilmatäytteinen alusta on solumuovista alustaa mukavampi ja paksumpi, mutta voi puhjeta.

Makuualustan eristävyyttä kuvaa R-arvo. Mikäli yöpyy ulkona talvella, on R-arvon hyvä olla vähintään 5. Eristävyyttä voi myös parantaa käyttämällä molempia alustatyyppejä yhdessä. Tällä saa myös nukkumismukavuutta.

Myöskään vaatteista ei kannata tinkiä

Suomen talvet ovat vaihtelevia ja makuupussin monikäyttöisyyttä on hyvä lisätä pukeutumalla kelin mukaan. Matkaan kannattaa pakata myös varavaatteita, mikäli sääolosuhteet pääsevät yllättämään. Ylipukeutuminen on parempi kuin alipukeutuminen.

Retkelle lähdettäessä tulee huomioida ainakin kuivat sukat, pipo, kypärämyssy ja hanskat. Nämä eivät vie paljon tilaa repussa, mutta pelastavat palelevan. Erityisesti kädet ja jalat palevat monilla herkästi.

Materiaaleissa kannattaa suosia hiostamattomia, moneen säähän sopivia materiaaleja. Yksi parhaista vaihtoehdoista on merinovilla, joka lämmittää kylmällä eikä hiosta lämpimällä. Merinovilla on yleinen materiaali, josta tehdään niin pipoja, sukkia kuin alusvaatteitakin.